Wat een show….. update 28-12-2013

Youtube compilatie Starlight Express
Er komt nog een volledige dvd uit van de show.

Attentiebericht: a.s. zaterdag 28 december 10.00 uur training NK show i.p.v. 'smiddags. 

Starlight Express 2013

Wat was het een geweldige show afgelopen zaterdagmiddag en avond. De show liep als een trein. Niet wachtend op een aankondiging, maar een doorlopende show met prachtige vrolijke kleding die in hoog tempo voorbijraasde. Met name de avondshow stond als een huis qua uitvoering, muziek en licht. Zowel de allerjongsten als de M.I.A. ‘s (moeders in actie) deden het geweldig en werd menig traantje weggepinkt. De staande ovatie aan het eind van de avondshow heeft diepe indruk op ons gemaakt evenals al die geweldige complimenten van de bezoekers.
Hoe tot dit thema is gekomen? 

Vroeg in het voorjaar werd nagedacht welk thema de show van 2013 zou hebben. Al menig keer was er gesproken over Starlight Express, de rolschaatsmusical. Deze musical heeft in de jaren ’80 bijna 18 jaar in Londen gedraaid en inmiddels al ruim 25 jaar in het Duitse Bochum. En eigenlijk vanzelf werd Starlight Express het thema van 2013.

Passende muziek werd uitgezocht, een flinke klus, want er zijn de nodige versies van Starlight Express. De rollen van de spelers werden verdeeld, overeenkomstig met eigenaardigheden en karaktereigenschappen van de leden… Allemaal in de positieve zin natuurlijk 😉 Vervolgens werd het script uitgeplozen en het verhaal uitgewerkt voor de rolschaatsers.

Omdat zingen nu niet een eerste talent van de leden is, zijn we de stemmen in de muziek zoveel mogelijk gaan “uitbeelden”. De shownummers moesten op volgorde van de muziek van Starlight Express gemaakt worden om het verhaal kloppend te maken. Moeilijk te oefenen waren de races. Het leek eenvoudig, maar de juiste winnaar moest wel op het goede moment de eindstreep halen. Natuurlijk was het niet mogelijk om alles exact als de musicalversie te maken, daar hebben we vooral het showrijden ingezet.

Het gebruik van de garderobe en entree van de Tramwerkplaats was een gouden vondst. Zeker omdat de vloeroppervlakte voor de rolschaatsers slechts 10 x 18 meter bedroeg. Bezoekers op de tribune zagen de rijdsters onder hun voeten verdwijnen in de garderobe om vervolgens weer aan de andere kant tevoorschijn zien komen.   

Andere zaken die niet bepaald gemakkelijk waren was de kostumering. De laatste twee weken voor de show was het bikkelen voor de knutsel- en naaiploeg. Niet zozeer de pakken waren het probleem, maar de details zoals knie- been en elleboogbeschermers, toques, haarbanden, hoeden en opvulling. Meters stof en diverse m2 schuimrubber zijn er doorheen gegaan. Steeds meer werden de details uitgewerkt en moest en zou het plaatje zo compleet mogelijk zijn.

Tot diep in de nacht snorden de naaimachines in diverse huishoudens, dit tot wanhoop van andere gezinsleden die niet het geluid van de tv konden horen. Schuimrubber, spelden, garen en stukjes stof die tot in de badkamer werden aangetroffen.

Desondanks was het zeer de moeite waard. Het plezier van de groep, de prachtige kostuums, de aankleding, geluid, licht en de geweldige show die er is gereden liet alles vergeten.

Eén van de mooiste creaties was wel de rolstoel die tot een trein in vier avonden werd omgebouwd. De constructie moest wel dusdanig zijn dat het veilig was en dat de ombouw zo er kon worden afgehaald. Slechts 1 x is de trein tegen de kassa gebotst omdat de rijdsters vanuit een andere richting kwamen als verwacht 😉

Komende dagen gaan we nagenieten van de show. Nogmaals willen we alle vrijwilligers, bestuursleden, trainsters en alle mensen die ons een handje hebben geholpen (evenals winkeliers uit Winschoten en omgeving die ons een prijsje voor de verloting beschikbaar hebben gesteld) bedankten voor al hun inzet en hulp. Chapeau!

Namens WKC hele prettige kerstdagen en een voorspoedig 2014. 

Tien jaar geleden…
In 2003 ontvangt WKC een verzoek van de musicaltheatergroep Cluster uit Neede. Zij willen Starlight Express gaan opvoeren in een oude stoffenfabriek. Ze hadden slechts een klein probleempje…. Slechts een enkeling van de 30 groepsleden kon rolschaatsen. Of wij hun konden leren rolschaatsen… Een geweldige uitdaging voor de trainsters en is het hun gelukt om in een paar lessen de groepsleden zo te leren schaatsen dat er molens en slingers gemaakt konden worden en de eerste basisonderdelen zodat ze zonder vallen een aantal prachtige voorstellingen konden maken. Tijdens onze kerstshow van dat jaar waren ze ook op bezoek zodat bezoekers van onze show toen al konden genieten van een lokale “Starlight Express”.