15-2-1961 – 15-2-2021 60 jaar WKC

Winschoter Kunstrolschaats Club 60 jaar

Op 15 februari 1961 werd in lunchroom Doornbosch in Winschoten de Winschoter Kunstrolschaats Club officieel opgericht en is de oudste vereniging in het Noorden en behoort tevens tot één van de oudste verenigingen van Nederland. 

Wie herkent deze clubleden en weet meer van deze foto?

 

Al in het voorjaar van 1959 werd er gerolschaatst in de Gado garage bij Hotel Vrijheid, dit nog niet in clubverband. De oprichters van WKC, dhr. K.A. Werkman en Dhr. H. Werkman had(den) reeds eerder in Groningen twee verenigingen opgericht, de Noord Nederlandse Rolschaats Club en rolschaatsclub Martinistad.

In Winschoten werd de sport op diverse trainingslocaties beoefend, zoals het padvindersgebouw “ de Ridderhof”,  Sporthal Scheemda tot 1-10-1973, daarna werd er getraind in een school aan de Potter-bakkerstraat van 1-12-1973 tot 15-1-1976. Vervolgens in de voormalige brandweerkazerne                aan het Marktplein. Met de speciaal gebouwde rolschaatshal (Parkhal) in Winschoten in 1992 leek een einde gekomen aan de eindeloze verhuizingen. In 2010 werd er nog een nieuwe baan ingelegd t.w.v. €40.000. Helaas werd deze hal door de gemeente verkocht voor €1,00 in 2014. Sindsdien wordt er getraind in de sporthal aan de Stikkerlaan.

De laatste jaren is de club bekend geworden door haar prachtige en kleurrijke optredens in de Klinker zoals de Lion King, Aladdin, Winter, Cats en WKC Goes Wild West met de dansers van het kunstencentrum en het jeugdcircus Santelli. Daarnaast waren de jeugdleden aanwezig bij het Rozenfestival in prachtige bloemenkleding, de Nacht van de Nacht, Waterbei en treden jeugdleden op bij dansoptredens.

Inmiddels telt de club bijna 30 leden en is nog steeds groeiende. Behalve een grote groep creatieve vrijwilligers telt de vereniging 3 gediplomeerde trainers die zich inzetten voor de vereniging. Sportiviteit, gezelligheid en iedereen telt mee zijn de kernwoorden van W.K.C. 

Behalve dat show een belangrijke rol speelt nemen ook veel clubleden aan wedstrijden deel. Vorig jaar werden de oudste vrijwilligers van de vereniging, Henk Mulder en Trijnie Mulder-Kolkman onderscheiden met een Koninklijke onderscheiding voor hun jarenlange inzet.

Op het moment liggen de trainingen in de sporthal stil wegens corona, maar wie niet genoeg kan krijgen van (rol) schaatsen en is iedereen die wil meedoen of wil kijken bij de trainingen straks van harte welkom. 

 

foto Marcel lameijer

foto Ron Mathijsen