Kunstrolschaatsen

Kunstrolschaatsen is vergelijkbaar met het kunstrijden op het ijs. Het bestaat uit verschillende disciplines zoals vrijrijden, figuurrijden, showrijden en roldansen. De onderstaande disciplines worden binnen W.K.C. getraind:

Roldansen:
Deze tak die verwant is met het stijldansen, wordt alleen of in duo’s (paren) gereden. Bij roldansen zijn er twee onderdelen; verplichte dansen en “vrije”dansen. In de verplichte dansen zijn met name de passen die exact op de maat moeten worden gereden, met grote nauwkeurigheid. Ook de vrije dans is dit erg belangrijk, maar hier telt de uitstraling en sierlijkheid zwaar mee.

Vrijrijden:
Het vrijrijden schaatst de rijd(st)er alleen en rijdt op instrumentaal muziek een choreografie met pirouettes, pasjes en sprongen. Naast het goed beheersen van deze elementen is ook de uitstraling van groot belang. Er zijn verschillende niveau’s waarin de wedstrijden worden gereden. De beginners starten in de rolrinckels

Showrijden:
Wanneer iemand wordt gevraagd ooit Holiday on Ice te hebben gezien kunnen de meeste mensen hier bevestigend op antwoorden. Het showrijden binnen het kunstrolschaatsen is hiermee goed vergelijkbaar. Er zijn groepen van verschillende grote, die gehuld in prachtige kostuums, een choreografie rijden. Tijdens wedstrijden moet de showgroep hun thema zo goed mogelijk te laten zien aan de jury.

Andere disciplines zijn: 

Figuurrijden:
In deze discipline worden op cirkels van verschillende grote bepaalde oefeningen gereden die o.a. bestaan uit draaiingen van de rolschaats over de lijn. Evenwicht en concentratie is hierbij een belangrijk onderdeel.

Formatie- of synchroonrijden:
Formatie-of synchroon lijkt bijzonder veel op showrijden, echter is hier de technische kant nog belangrijker. Waarbij showrijden vaak de groepsleden “los” schaatsen is in het synchroon rijden de kunst om zoveel mogelijk “grepen” te laten zien waarbij de groep zoveel mogelijk elkaar blijft vasthouden, terwijl ondertussen de groep moeilijke passen moet uitvoeren. Een prachtige discipline die echter veel teaminzet vraagt.